Expeditie Robinson in het buitenland

Expeditie Robinson in het buitenland

9 juni 2022 Uit Door Redactie

Heel wat jaren geleden in 1997 is het concept voor Expeditie Robinson bedacht door een Brit genaamd Charlie Parsons. Veel landen waren geïnteresseerd in dit concept voor een tv-programma waarbij de deelnemers zouden moeten overleven op een onbewoond eiland, waaronder natuurlijk Nederland met Expeditie Robinson. Nederland is echter niet de enige die toen heeft besloten om een tv-programma te gaan opnemen dat op Charlie’s idee gebaseerd is. Hier zijn een paar series met hetzelfde concept als Expeditie Robinson, maar dan in het buitenland.

buitenland

Expedition Robinson

Dit was eigenlijk het eerste tv-programma dat werd gemaakt op basis van het idee van Charlie Parsons. Hoewel het programma nu inmiddels Robinson heet, is het begonnen als Expedition Robinson. Charlie Parsons heeft het concept helemaal uitgewerkt in 1994 voor een bedrijf genaamd Planet 24. Deze wilde de serie graag gaan uitzenden, maar Zweden was hier al eerder mee. Al in 1997 kwam de eerste aflevering van Expedition Robinson op tv. Zo was Expedition Robinson het eerste tv-programma gebaseerd op het concept van Charlie Parsons dat werd uitgezonden. De serie was natuurlijk een succes en hierna hebben veel landen, waaronder ook Nederland het overgenomen. In Nederland is het eerste seizoen van Expeditie Robinson op tv gekomen in het jaar 2000. In datzelfde jaar kwam er echter nog een andere versie van dit programma op tv in het buitenland, genaamd Survivor.

Survivor

Het programma Survivor is de Amerikaanse versie van Expedition Robinson en is zo overgenomen van het Zweedse tv-programma. Op 31 mei 2000 kwam de eerste aflevering van het overlevingsprogramma op tv in de Verenigde Staten op CBS. De presentator van de serie was Jeff Probst. Naast presentator was hij ook de uitvoerend producent van het programma, samen met Mark Burnett. Bij de productie van Survivor heeft zelfs de bedenker van het concept, Charlie Parsons, geholpen.

Het programma Survivor lijkt grotendeels op Expeditie Robinson. Hierbij worden de 16 of meer deelnemers op een eiland gezet, waar ze zelf moeten zien te overleven. De kandidaten worden in 2 groepen, ofwel stammen, geplaatst waarbij ze het niet alleen tegen de elementen van de natuur opnemen, maar ook tegen elkaar. Dit moeten ze 39 dagen volhouden. Het programma Survivor bestaat echter niet alleen maar uit het kijken naar kandidaten die proberen te overleven. Naast het overleven hebben de spelers namelijk ook nog regelmatig uitdagingen, zowel fysiek als mentaal, die ze moeten voltooien. Hierbij nemen de teams het tegen elkaar op. Het team dat wint kan beloningen krijgen, zoals bijvoorbeeld voedsel of andere handige dingen die hun tijd op het eiland makkelijker maken. De verliezende groep moet naar de ‘Tribal Council’. Hier moeten ze vervolgens gaan stemmen wie van hun eigen team naar huis moet gaan. Halverwege het programma worden alle deelnemers samen gezet en vanaf hier is het ieder voor zich. Bij de proeven kunnen ze nu ook immuniteit winnen, waardoor ze niet meer weggestemd kunnen worden bij de Eilandraad. De spelers die hier worden weggestuurd, kunnen echter later wel ook zelf stemmen en zullen zo bepalen welke deelnemer zal winnen. In de finale kunnen de twee of drie laatste deelnemers hun zegje doen bij de jury, waarna deze bepaalt wie de ‘Sole Survivor’ zal zijn en de prijs van 1 miljoen dollar zal krijgen.